Az iskoláról:

 Bevezető:

Bizonyára sokan emlékeztek Yacques-Yves Cousteau és Hans Hass filmjeire - melyek nagy része sajnos még fekete-fehérben készült - de általuk betekintést nyerhettünk a tengerek és óceánok titokzatos világába. A búvárkodás azóta mindenki számára elérhető szabadidős sporttá „forrta” ki magát, lehetőséget biztosítva arra, hogy jobban megismerjük a csend birodalmát.

 A név:

        DIVE HARD. A név a közismert Die Hard film-trilógia címéből ered, aminek persze semmi köze a búvárkodáshoz. Egyszerűen jól cseng, megragad az emberek emlékezetében…

 Személyes bemutatkozás:

            Huszár Attilának hívnak, 1972-ben születtem Mosonmagyaróváron. A búvárkodással és a tengeri világgal gyerekkoromban találkoztam először a televízióban és azonnal rabul ejtett a nagy kékség. Az itthoni lehetőségek persze meglehetősen szűkösnek bizonyultak, így a búvárkodás, mint hivatás csak távoli álom maradt.

Tanulmányaim befejezése után, az első munkahelyemen összehozott a sors egy búvárral és azt hiszem, innen már megállíthatatlanul sodródtam végzetem felé. Kezdő / Open Water Diver, majd haladó búvár / Advanced Open Water Diver lettem az EÖBV / Erster Österreichischer Tauchlehrerverband búvárszervezetnél. Felszerelést vásároltam és egy barátommal éveken keresztül éjjel-nappal merültünk. A hegyeshalmi bányatavakban, Duna-holtágakban, Krisztinaberekben, Nyékládházán, a Seneci tavakban, a Neufeldi tóban, az Adrián és egyáltalán bárhol, ahol vizet találtunk és merülési engedélyt tudtunk szerezni.

Közben jöttek a specialitások: mélymerülés, éjszakai merülés, barlangi merülés, navigációs merülés, hidegvízi merülés, hajós merülés, behatolásos roncsmerülés, stb. Később mentőbúvár / Rescue Diver, utána pedig mesterbúvár / Divemaster lettem. És ekkor valami megváltozott. Innentől már nem csak hobbi, hanem hivatás lett számomra a búvárkodás. 2003.-ban lehetőséget kaptam az oktatói tanfolyam elvégzésére, és nyílt vízi búvároktató / Open Water Instructor valamint oxigénes újraélesztő / DAN O2 Provider búvárminősítést szereztem a NASE / National Academy of Scuba Educators búvárszervezetnél.

Az Uniós csatlakozás miatt 2003-ban megváltozott a Sporttörvény és az állam minden sportoktatással foglalkozó egyén számára kötelező jelleggel egy Sportoktatói Tanfolyam elvégzését írta elő, melynek hiányában 2004. július 31.-től sportoktatási tevékenység nem végezhető, illetve sportvégzettséget igazoló okmány nem adható ki. A tanfolyam sikeres elvégzése után oktatótermet nyitottam DIVE HARD BÚVÁRISKOLA néven. És beindult a búvároktatás Mosonmagyaróváron…

 Az oktatás filozófiája:

A DIVE HARD búváriskolát a merülés iránti szeretetem hívta életre. Célom a mennyiség helyett minőségi oktatást nyújtani, mert azt szeretném, hogy a búvárkodás az emberek számára ne egy újabb veszélyforrást, hanem egy csodálatos szabadidős tevékenységet jelentsen. Nincs két egyforma ember. Van, aki szinte beleszületik a búvárruhába, van, akivel többet kell foglalkozni, de megéri. A legelső kezdő tanítványom, amikor megérkezett a Vörös-tengerről, felhívott, hogy mikor merülünk legközelebb, jelentkezett a haladó csoportba és meglepett a Vörös-tenger merülési térképével. Nagyon jól esett a dolog, mert, ez azt jelentette, hogy erkölcsileg is elismeri a munkámat. Köszönöm.

 Az oktatási rendszer:

A NASE (National Academy of Scuba Educators) egy amerikai típusú, nemzetközi búvároktatási rendszer. Kiterjedt hálózattal rendelkezik a világban, célja a biztonságos és szórakoztató szabadidõs búvársport népszerûsítése, korszerû oktatási anyagok bevezetése, a tengeri világ védelme, sokrétû szolgáltatások nyújtása klienseinek. Tevékenységét a professzionális NASE oktatókra alapozza, akik szakértelmükkel és tapasztalatukkal, a standardek betartása mellett rugalmasan és önállóan, kizárólagos területi joggal, szervezett körülmények között végezhetik munkájukat.

A NASE székhelye Floridában Darwin Rice elnök vezetése alatt mûködik. A búvároktatási rendszer európai központja Olaszországban található. A milánói központ koordinálja a NASE tevékenységét Európában, melyhez minden ország hivatalos képviselete autonóm tagként csatlakozik. Az országos képviseletek saját búváriskola hálózatukon keresztül terjesztik a NASE egységes képzési rendszerét, és anyanyelven biztosítják a nemzetközileg elismert oktatási egységcsomagokat, oktatási segédeszközöket, reklámanyagokat.